top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Atributele unui pescuit de succes

Articolul contine publicitate la diverse produse de specialitate, in calitate de consultant Normark Sport Romania.


Pescuitul cu succes la răpitor, la oricare din specii: păstrăv, clen, avat, biban, știucă, șalău sau somn este o necunoscută pentru orice pescar pasionat, chiar și pentru cei mai buni pescari pe care îi cunosc. Sunt atât de multe valențe în obținerea unei partide de succes, că nimeni nu mă poate convinge că există cineva care scoate peștele oricând și oricum, pe orice timp sau pe orice lac, fie el și plin de pești țintă. Părerea mea nu este o presupunere, ci o certitudine în cei peste 15 ani de când pescuiesc exclusiv la răpitori și peste 40 de ani de pescuit la mai multe specii.

Dar, totuși, există pescari mai speciali care performează în multe din cazurile în care peștele nu răspunde la nici un fel de stimul reactiv. Care este secretul lor? O să afli dacă citești articolul până la capăt.


Am spus-o de multe ori, in special la prezentările de la bazin susținute la Fishing&Hunting Swow (le găsiți aici: https://www.youtube.com/channel/UCoQsuGmWcsm3HPosphXBcuQ, nu mă consider un pescar foarte bun, ci sunt un pescar care are mai mult decât alți pescari, următoarele atribute: răbdare, insistență dusă la extrem, concentrare, atenție la detalii - toate alături de pasiunea (exagerată de multe ori) pentru competițiile de pescuit. Aici am învățat tot ce știu. Nu numai din concursuri, dar și din antrenamentele premergătoare ale unui concurs.


O să le explic mai jos în detaliu și dacă ai răbdarea să le înțelegi și tu ai putea să ai rezultate bune, chiar dacă ești începător.


RĂBDARE MULTĂ

Răbdarea nu presupune să insiști într-un loc în care ai avut un atac ratat sau ai văzut un pește pe sonarul Deeper Chirp+ sau ai auzit că ar fi un loc bun. Răbdarea înseamnă respectarea următoarelor linii, măcar parțial din acestea:

- Puterea și curajul de a înlocui o nălucă, chiar și atunci când ai prins bine cu ea și în care ai încredere.

- Îndrăzneala de a schimba pescuitul clasic cu năluci mari, cum sunt voblerele Rapala ce depășesc 40 de grame (exclusiv la pescuitul de știucă), exe: Rapala SSR, Rapala X-Rap Jointed Shad, sau Rapala Peto . Dar și de a încerca năluci extrem de mici ca dimensiune, exe: Curly Shad pentru șalău sau biban.

- Alegerea unui combo ultra light 3-10grame cu mulinetă de 2000, când pescuiești la șalău, nu numai la biban. Eu am câștigat concursuri în acest fel 😉 (https://www.gyorg.ro/post/2017/05/10/locul-1-la-sărulești-câtă-însemnă-tehnică-echipamente-și-cât-noroc)

- Când peștele nu este activ, treci pe fire textile subțiri (0,08 - 0,10) și slăbirea frânei mulinetei pentru a rupe din șoc sau drill. Fir textil cum este Sufix Nano Braid, in combinație cu 50cm de fluorocarbon.



INSISTENȚĂ

Ca extensie a răbdării, insistența presupune mixarea diverselor năluci în același mediu de pescuit. Sunt pescari care fac fixație pe o anumită nălucă, fie că este vorba de o lingură, o gumă (shad sau grub) sau un vobler. Dacă nu prind, concluzia lor este că nu mai sunt pești în zonă sau găsesc alte motive: a ieșit soarele, bate vântul prea tare sau nu bate de loc, au dat drumul la apă 😂😂😂 ... Insistența de a schimba tehnica sau năluciile într-un loc de pescuit este apanajul celor care prind pești atunci când alții pleacă acasă.

Trebuie să înțelegi că sunt momente în care peștii reactionează la diverși stimuli, unii la un stimul agresiv iar alții la unul mai puțin agresiv. Dacă ai prins o știucă sau două într-un loc, înainte să pleci, schimbă și alte năluci pentru a prinde altele care n-au răspuns inițial.


CONCENTRARE

Peștele nu se agață de nălucă. Năluca prezentată cum trebuie atrage peștele să o atace. Înainte de o arunca în apă urmărește-i evoluția în apă. Dacă se mișcă natural, ca un pește rănit, atunci poți să o lansezi în acțiune. Imaginează-ți cum se mișcă prin apă, ducându-te cu imaginația până la locul în care evoluează.

Fi unul cu năluca, firul, lanseta și mulinetă. Când simți vibrația în lansetă înseamnă că faci bine ce faci, chiar dacă mulinarea este extrem de ușoară (chiar recomandat).

Paco mi-a zis la un moment dat: - Devin-o răpitor, la momentul în care recuperezi năluca.

Când ai lansat nu te mai gândi la altceva decât cum vei face să înțepi, să mulinezi și să scoți peștele din apă. Nu te gândi în altă parte decât acolo...

Abia atunci o să ai cu adevărat rezultate.


ATENȚIE LA DETALII

Nimic nu este intamplător in pescuit. Ai avut un atac. Ai prins un pește sau mai mulți. Fiecare acțiune trebuie să aibă o explicație. Ai schimbat culoarea, recuperarea, pauza, jerk-ul, iar ulterior ai avut un pește? Nu-i deloc întâmplător. Decât să te bucuri, mai bine stai câteva clipe și analizează de ce ai prins acel sau acei pești.

Nu arunca la întâmplare! Ia-ți un punct de reper de pe apă sau de pe mal. Detaliile de pe suprafața apei sunt extrem de importante. Le poți replica ulterior extrem de ușor.


Iar dacă ratezi, nu te enerva sau supăra. Consolează-te cu gândul că și alți pescari scapă peștii cei mai mari. Decât să arunci lanseta sau să dai cu ea de pământ mai bine lansează încă odată rapid în aceeași zonă. Cine știe, poate perechea peștelui se află tot acolo. Iar dacă nu reușești să o prinzi acum revin-o altă dată cu încrederea că o păcălești din nou.


Dacă toate aceste sfaturi îți sunt de folos, ca drept mulțumire pentru mine este suficient să eliberezi ce depășește pofta ta de a mânca un pește.


Numai bine!

1.525 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentit


bottom of page