top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

4 mituri greșite despre pescuitul la șalău

Acum 17 ani am descoperit pescuitul la șalău. Pe parcurs am realizat că este cel mai dificil și provocator pescuit din toate speciile de pești răpitori autohtoni. De atunci și până azi nu am reușit încă să descopăr toate secretele acestui pește, extrem de ciudat în comportament și cel mai puțin predictibil, comparativ cu știuca, bibanul, păstrăvul sau avatul.


Coperta Aventuri la Pescuit Martie 2012

Dar asta nu mă oprește să demontez niște mituri care le-am auzit de-a lungul timpului de la pescari, în percepția acestora de a explica comportamentul acestuia sau de recomanda echipamente sau năluci "câștigătoare" sau extraordinare. Așa că am să punctez fiecare mit pe care l-am auzit, dar din experiența acestor ani am învățat că nu este chiar așa:


Năluca face diferența

Nicidecum, dacă peștele este activ atacă orice nălucă. Mai mult, atacă cam tot ce mișcă prin apă. Sunt pescari de caras sau crap care au prins șalău accidental dând la boilis sau mămăligă, explicându-și fenomenul prin faptul că un alt pește pașnic a fost prins inițial.

În realitate, agresivitatea șalăului din anumite momente face ca peștele să atace orice. Numai că, pescarii nu caută să schimbe și cu alte năluci dar emit ipoteza că năluca respectivă este cea mai bună. Într-un alt articol mai vechi pe blog am scris, citez: Cel mai important este, de fapt, încrederea în năluca cu care pescuiești.


Dacă s-a întâmplat ca un alt pescar să prindă lângă tine, iar tu nu, asta nu înseamnă că nu ai avut fix năluca aia, ci pot fi multe alte motive: nu ai gramajul potrivit, nu ai firul la fel de subțire, nu recuperezi cum trebuie, nu ești pe trasa care să fie poziționat peștele, nu ai simțit când ți-a atacat năluca, nu ai avut noroc ca năluca ta să fie în zona lui de atac, etc.



Sigur că există anumite modele de nălucii care sunt mai prinzătoare decât altele, dar asta nu însemnă că dacă nu dai cu năluca aia, nu prinzi! După atâta experiență pot recomanda anumite năluci care sunt ceva mai atractive decât altele, dar nu le ridică la nivel de exclusivitate:

Lanseta trebuie să fie tare și rapidă (extra fast)

Din nou, greșit. Percepția greșită a pescarilor pleacă de la faptul că o lansetă extra fast te face să simți orice atac și să înțepi șalăul cum trebuie. În realitate o lansetă tare cu un fir textil este un ansamblu perfect rigid, fără flexibilitate care te face să scapi mai mulți pești, chiar după ce i-ai înțepat. Ideal este să ai o lansetă sensitiva, fast, dar nu tare, care să permită o încărcare progresivă, plecând dintr-un gramaj mic către o rezervă de putere în cotorul lansetei. De-a lungul timpului am tot schimbat lansete de spinning, iar în acest moment am ceva recomandări care le pot face, in functie de buget:


Trebuie să strângi frâna la mulinetă foarte tare

Logica este să înțepi foarte bine șalăul după ce are jigul în gură. Din nou greșit. Cel mai mare șalău pe care l-am prins vreodată nici a fost nevoie să-l înțep. Dacă avem frâna strânsă cel mai probabil rupeam firul textil. La șalău, dacă ai neșansa să-ți prindă jigul cu acul în cerul gurii (suprafață osoasă extrem de dură), îl vei scapa dacă ai neinspirata idee să tragi foarte tare de el cu frana strânsă la maxim, în special la cei mari. Ideal este să potrivești frâna de la mulinetă astfel încât să permită o înțepare, dar și să-i dea voie la pește să plece atunci când se contrează pe recuperare.





Trebuie să înțepi imediat ce simți atacul șalăului

Greșit, fiind conștient că aici voi avea o grămadă de pescari contestatari, dar îmi păstrez opinia datorită experienței acumulate în acești ani. Dacă înțepi imediat la ce cel mai mic atac atunci riști să-i tragi năluca din față. Șalăii au obiceiul să atingă năluca cu botul sau cu burta într-o tentativă de imobilizare a peștelui. Sunt șanse să-l înțepi și atunci, dar de cele mai multe ori dacă ai răbdarea să mulinezi mai departe, fără să înțepi, o să ai surpriza unui atac decisiv a șalăului care nu rezistă să nu îți ia năluca.

Indiscutabil că în momentul în care șalăul atacă agresiv (ciocan), înțeparea trebuie să fie foarte rapidă și energică pentru a-l înțepa cum trebuie.


Miturile greșite despre pescuitul la șalău sunt pure experiențe trăite și acumulate de-a lungul timpului și pot să te ajute, atâta timp cât reușești să ai sufientă răbdare să le aplici în favoarea ta. Iar mie, ca drept mulțumire pentru acest articol, faptul că vei elibera peștii mici (sub 40cm) care nu au reușit să depună cel puțin odată este de ajuns.

Limitarea la un numar de capturi atât cât să te hranești la o masă, te va face să te bucuri și la alte partide viitoare.


Numai bine!


7.067 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 commentaires


Bancila Nicolae
Bancila Nicolae
17 janv. 2023

Urmaresc de mult sfaturile tale . Primul bat de pescuit a fost comparat dupa ce am studiat descrierile tale (am achizitionat o Mazzera de la Sakura si o mulinate Bplax parca) . Acum urmaresc precizarile tale despre sonare , ai avut cateva iesiri unde ai facut precizari bune dar generale cum folosim sonarul si ai facut si precizarea ca nu o sa ne invete nimeni . Atunci ai pecuit cu un haminbird 9 parca . Mereu precizezi sa nu ne uitam dupa pesti si sa urmarim stucturile , dar unde pescuiesc eu probabil lacul u are foarte mult salau si de obicei reusesc sa il prind la troling cu voblere . Ce recomandari ai in astfel de cazuri . Multumesc

J'aime

dymytry1975
28 nov. 2022

Multumesc pentru sfaturi👍👍👍👍👍👍👍👍👍

J'aime
bottom of page